Obrobja in manjšine v literaturi: Karl-Markus Gauß

Simpozij: od 10h. do 16h; literarni večer: ob 18. uri    -  PROGRAM simpozija

Kraj: Društvo slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12

Avstrijski pisatelj, kritik in urednik revije Literatur und Kritik  Karl-Markus Gauß je v zadnjih tridesetih letih objavil več kot 25 esejističnih knjig, obenem redno objavlja članke in kolumne v nemških, švicarskih in avstrijskih časopisih ter revijah. V svoji esejistiki se posveča večinoma tistemu, kar je bilo v Avstriji zamolčano in pozabljeno, to pa raziskuje v prvi vrsti (toda ne izključno) v srednjeevropskem in južnoevropskem prostoru. Evropa nastopa pri njem kot prostor kulture, ki ni nikoli statičen, nikoli (zgolj) nostalgičen, temveč vedno v gibanju, odprt za nove poglede in nove perspektive.

V slovenščini je izšlo že več njegovih del, pri založbi Slovenska matica Evropska abeceda (2001), Jedci psov iz Svinije (2010), obe v prevodu Mire Miladinović Zalaznik, ter V gozdu metropol (2012) v prevodu Ane Grmek. Leta 2005 je pisatelj dobil srednjeevropsko nagrado Vilenica, leta 2006 je pri Cankarjevi založbi v zbirki Vilenica izšla še knjiga Umirajoči Evropejci: na potovanju k sarajevskim Sefardom, kočevskim Nemcem, Arberešem, Lužiškim Srbom in Aromunom.

Pisatelj in esejist je dobitnik številnih nagrad, med drugim je leta 2018 dobil tudi Evropsko nagrado za esejistiko Jeana Améryja, katere dobitnik je tudi slovenski pisatelj Drago Jančar.

Na manjšem mednarodnem simpoziju (z začetkom ob 10. uri) bo predstavljeno delo Karla-Markusa Gaußa s perspektive »drugega«: kako ga vidijo in berejo raziskovalci in raziskovalke iz Švedske, Češke, Italije, Hrvaške in Slovenije.

Ob 18. uri pa bo – prav tako v Društvu pisateljev – s pisateljem potekal pogovor in literarni večer. Pogovor, ki ga bo konsekutivno tolmačila Amalija Maček, bo moderiral Edgar Platen iz Univerze v Göteborgu, avtor pa bo bral odlomke iz knjig Evropska abeceda (sl. prev. Mira Miladinović Zalaznik), V gozdu metropol (sl. prev. Ana Grmek), ki sta obe izšli pri založbi Slovenska matica, ter iz aktualne, še neprevedene knjige Dvajset levov ali smrt (sl. prev. odlomka Tina Štrancar).

Glasbena spremljava na nyckelharfi: Mita Gustinčič Pahor. 

______________

Prireditev organizirajo Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in
skandinavistiko Filozofske fakultete v Ljubljani, Slovanski inštitut
Akademije znanosti Češke republike v Pragi ((Slovanský ústav AV ČR,
v.v.i.) ter Inštitut za jezike in literaturo/germanistiko na Univerzi
v Göteborgu (kontakt: Irena Samide: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

ODDELEK ZA GERMANISTIKO
Z NEDERLANDISTIKO IN SKANDINAVISTIKO

Naslov:
Aškerčeva 2
SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon: +386 (0)1 241 1331
Faks: +386 (0)1 4259 337

Uradne ure:
pon.-pet. 11.00-13.00

Predstojnica oddelka:

izr. prof. dr. Irena Samide

Namestnica predstojnice:

doc. dr. Petra Kramberger

Tajništvo:

Tatjana Györkös

Urednica spletnih strani: 

doc. dr. Andreja Retelj

© 2015 Univerza v Ljubljani - Filozofska fakulteta / Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko

Izdelava spletnih strani: Kreatik.si