1. Od 24. 4. do 26. 6. 2020 je omogočen testni dostop do Oxford Scholarly Editions Online. Gre za zbirko celotnih besedil klasičnih avtorjev. Vključuje pisatelje, ki so delovali med leti 701 in 1901, ter rimske in grške avtorje: Aristotel, Austen, Bentham, Katul, Dickens, Platon, Virgil, Wordsworth, Aristofan idr. Vsebuje več kot 1.500 knjig - kar ustreza več kot 754.000 tiskanim stranem. Če želite pregledovati samo klasične avtorje in dela, izberite na levi strani začetne strani Focus on classicsSee only classical authors.
Neposredni oddaljeni dostop do Oxford Scholarly Editions Online je omogočen za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK.

2. Encyclopedia of Slavic Languages and Liguistics Online ponuja najbolj celovit pregled in študije slovanskih jezikov. Obravnava vse pomembne vidike slovanskih jezikov indoevropskega izvora do današnjih dni ter njihove interakcije z drugimi jeziki.
Neposredni oddaljeni dostop do Encyclopedia of Slavic Languages and Liguistics Online bo odprt za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK do 31.5. 2020. 

3. Pridobili smo testni dostop do štirih zbirk založnika Bloomsbury:

Oddaljen dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK.
 
4. Zbirka Jacoby založbe Brill predstavlja ključen vir pri raziskovanju antičnega sveta. Založba Brill je na enem mestu na spletu zbrala dvoje povezanih del: obsežno zbirko fragmentov antičnih grških zgodovinskih besedil Fragmente der Griechischen Historiker Felixa Jacobya in Brill’s New Jacoby Online, ki predstavlja popolnoma novo izdajo Fragmente der Griechischen Historiker z novimi komentarji sodobnih strokovnjakov v angleščini ter angleškimi prevodi fragmentov grških besedil. Večina besedil je pripisanih avtorjem, anonimna pa so razvrščena po vsebini.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

5. Religion in Geschichte und Gegenwart 4 Online je spletna različica 4. izdaje enciklopedije verstev sveta Religion in Geschichte und Gegenwart 4 (RGG4) (Mohr Siebeck, 1998-2007). Zaradi obširnosti in verodostojnosti jo uporabljajo strokovnjaki s področij verskih, teoloških in svetopisemskih študij, zato nesporno sodi med ključna referenčna dela za področje religije. Gesla so razvrščena po abecedi. Angleški prevod se imenuje Religion Past and Present.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

6. Religion Past and Present (RPP) Online je spletna različica dopolnjene izdaje angleškega prevoda 4. izdaje enciklopedije verstev sveta Religion in Geschichte und Gegenwart 4 (RGG4). Zaradi obširnosti in verodostojnosti jo uporabljajo strokovnjaki s področij verskih, teoloških in svetopisemskih študij. Vsebuje obsežen nabor vsebin povezanih z religijo, vključno s spoznanji najnovejših raziskav. Gesla so razvrščena po abecedi.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

7. Pridobili smo testni dostop do publikacij založbe Archaeopress, ki pokriva širok spekter tem s področja arheologije. Dostopamo lahko do preko 600 monografij in nekaj naslovov revij. Celoten seznam je dostopen tukaj.
Testno obdobje bo trajalo do 31. julija 2020. Za enostavnejše dostopanje je uporabnikom na voljo vodič (ob odprtju spletne strani, je na voljo izbor vseh dostopnih naslovov, ki so vidni ob kliku na »Continue to browse all digital downloads available through your account.«).
Oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK.

8. Pridobili smo testni dostop do zbirke Brill’s Encyclopaedia of the Neo-Latin World Online. Brillova Enciklopedija novolatinskega sveta je obsežno referenčno delo, ki sledi zgodovini in širokemu kulturnemu vplivu novoveške latinščine, ki izvira iz italijanske renesanse in traja vse do moderne dobe. Vsebuje prispevke uglednih mednarodnih znanstvenikov in raziskuje vse vidike civiliziranega sveta od literature in prava do filozofije in znanosti.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki sočlani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

9. V konzorciju COSEC smo pridobili testni oziroma brezplačni dostop do elektronskega vira Academic Search Ultimate (ponudnik EBSCO). Zbirka ponuja zbirko recenziranih revij s celotnimi besedili, vključno s številnimi revijami, indeksiranimi v glavnih indeksih citatov. Znanstvene revije, poljudne revije, periodične publikacije, poročila, knjige in videoposnetki so namenjene strokovnjakom številnih disciplin – astronomije, antropologije, biomedicine, inženirstva, zdravstvenih ved, zakonodaje, literature, matematike, farmakologije, ženskih študij, zoologije in drugih področij.
Oddaljeni dostop je omogočen od 20. 4. 2020 do 16. 6. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK. Sezname naslovov najdete tukaj: Full Text Subject Title ListMagazines and JournalsOther Sources

10. V konzorciju COSEC smo pridobili testni dostop do 75.000 naslovov elektronskih knjig založnika De Gruyter in partnerskih založnikov. Gre za zbirko knjig, ki so bile objavljene med leti 1650 in 2016 in pokrivajo različna področja humanistike in družboslovja. Do zbirke lahko dostopate preko portala De Gruyter Online. Testni dostop je omogočen od 16. 4. 2020 do 30. 6. 2020. 
Oddaljeni dostop je mogoč za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK. 
Dodatne informacije: https://image.newsletter.degruyter.com/lib/fe4015707564067f741479/m/1/17a600bd-39ed-429f-bb02-ca7e1f4e56ca.pdf

 11. V konzorciju COSEC so pridobili testni dostop do dveh virov založnika SAGE:

 • SAGE Knowledge vsebuje segmente SAGE Books, SAGE Reference, SAGE Navigator, SAGE Video, SAGE Business Cases in CQ Press. Zbirka pokriva različna področja družboslovja in vključuje elektronske knjigepregledna in referenčna dela ter video posnetke. Omogočeno je iskanje po več kot 10.000 enotah gradiva.

 

 • SAGE Research Methods Video vključuje video posnetke na temo raziskovalnega procesa. Na voljo je skoraj 500 posnetkov v skupnem trajanju 125 ur.

 

Digitalne vsebine so namenjene študiju in raziskovanju. Za lažje delo z e-viri so uporabnikom na voljo tudi vodiči. Elektronska vira sta do 7. 7. 2020 dostopna vsem članicam konzorcija SAGE, t.j. naročnikom na zbirko revij SAGE Journals Online (SAGE Premier)Oddaljeni dostop je omogočen študentom, diplomantom, redno ali začasno zaposlenim, pogodbenikom ter upokojenim osebam v naslednjih institucijah: Univerza v Ljubljani (z NUK in CTK), Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Inštitut za narodnostna vprašanja, Onkološki inštitut Ljubljana, Pedagoški inštitut, Urbanistični inštitut, ZRC SAZU in Nova univerza.

12. Centralna tehniška knjižnica (CTK) je pri založbi Elsevier do 5. 6. 2020 pridobila dostop do knjig Freedom collection books 2020 in učbenikov založbe Elsevier, bibliografske baze Embase ter revije zbirke Cell Press Journals. Seznam knjig Freedom Collection Books si lahko ogledate tukaj.
Oddaljeni dostop do navedenih zbirk je na voljo za člane konzorcija Science Direct, med njimi je tudi Filozofska fakulteta UL.

13. Pridobili smo tudi testni dostop do eBook Subscription Harvard Business Publishing CollectionZbirka vsebuje več kot 600 knjig s področja managementa in poslovnih ved.
Oddaljen dostop je omogočen za vse člane knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

14. Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani je pridobila tudi testni dostop do elektronskega vira The MIT Press Direct. Zbirka vsebuje več kot 2.500 knjig iz različnih področij: umetnost, arhitektura, biomedicina, ekonomija, humanistika, informacijska znanost, lingvistika, nevroznanost, družboslovje in filozofija.
Oddaljeni dostop je omogočen za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

15. CTK je za vse člane konzorcija JSTOR pridobila tudi razširjen dostop do vsebin. Uporabniki lahko sedaj dostopajo do vseh arhivskih in tekočih zbirk revij ter do približno 35.000 knjig nekaterih založb.
Oddaljen dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Povezava do razširjenega nabora vsebin: https://www.jstor.org/action/showJournals?browseType=title

Prav tako v konzorciju COSEC in v CTK potekajo pogovori z nekaterimi založniki (De Gruyter, IEEE itd.) za pridobitev dodatnih testnih dostopov. O novih testnih dostopih vas bomo sproti obveščali.

Celoten seznam testnih dostopov in drugih elektronskih virov, ki so brezplačno dostopni v času pandemije, najdete na:

Seznami so identični in se sproti dopolnjujejo, zato vas vljudno vabimo, da jih redno pregledujete.

Podoben seznam, imenovan Vodič po informacijskih virih o koronavirusu SARS-CoV-2 in COVID-19, vodi tudi Centralna medicinska knjižnica Univerze v Ljubljani: https://libguides.mf.uni-lj.si/koronavirus.

Sporočamo vam tudi, da so nekateri e-viri dobavitelja EBSCO, ki jih pridobiva konzorcij COSEC, sedaj dostopni preko oddaljenega dostopa za vse člane knjižnic NUK, CTK in UL (torej ne zgolj za zaposlene in študente UL):

 • EBSCO Academic Search Complete
 • EBSCO Business Source Premier
 • EBSCO Communication & Mass Media Complete (CMMC)
 • EBSCO ERIC (Education Resources Information Center)
 • EBSCO eBook Subscription Academic Collection
 • EBSCO Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)
 • EBSCO MasterFILE Premier
 • EBSCO MEDLINE
 • EBSCO SocIndex with FullText
 • Library Literature & Information Science Full Text
 • MLA International Bibliography
 • RILM Abstracts of Music Literature (1967 to present)
 • RILM Music Encyclopedias

 

Posodobljeno: 8. 5. 2020

Ostanite zdravi!
Vaše knjižničarke

 

ODDELEK ZA GERMANISTIKO
Z NEDERLANDISTIKO IN SKANDINAVISTIKO

Naslov:
Aškerčeva 2
SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon: +386 (0)1 241 1331
Faks: +386 (0)1 4259 337

Uradne ure:
pon.-pet. 11.00-13.00

Predstojnica oddelka:

izr. prof. dr. Irena Samide

Namestnica predstojnice:

doc. dr. Petra Kramberger

Tajništvo:

Tatjana Györkös

Urednica spletnih strani: 

doc. dr. Andreja Retelj

© 2015 Univerza v Ljubljani - Filozofska fakulteta / Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko

Izdelava spletnih strani: Kreatik.si