Obvestila
25. 05. 2020

INFORMATIVNI DAN ZA vse drugostopenjske programe na Oddelku za germanistiko bo tokrat potekal VIRTUALNO: v ponedeljek, 2. junija ob 10.00 na ZOOMU: https://zoom.us/j/97848479493; Meeting-ID: 978 4847 9493 

Kakšne so prednosti študija na pedagoškem programu? Kakšen predmetnik ima študij germanistike? Enopredmetna ali dvopredmetna smer? Do kdaj moram narediti vse obveznosti? Kakšni so pogoji za vpis, če nisem študiral/a prvostopenjske germanistike v Ljubljani? Vse to in še veliko več na info dnevu, kamor ste vabljeni tako študentje naših prvostopenjskih programov kot vsi drugi, ki razmišljate o študiju nemščine ali germanistike. Vsi vabljeni tudi k ogledu študentskega filma o študiju germanistike: https://www.youtube.com/watch?v=jL5MJsoMuvg

Obvestila
24. 05. 2020

Osrednja humanistična knjižnica FF bo s 25. majem oziroma s 1. junijem 2020 razširila izposojno dejavnost, ki pa bo še vedno potekala v okrnjenem obsegu. Možna bo izposoja in vračanje gradiva osebno ali po pošti.
Do preklica knjižnice OHK FF za obiskovalce še vedno ostajajo ZAPRTE. Zamudnin do nadaljnjega ne zaračunavamoTerjatve lahko poravnate preko spleta, pri čemer je o nameri potrebno obvestiti vašo oddelčno knjižnico. Podrobnejše informacije o izposoji (od 1. 6. 2020) in vračanju (od 25. 5. 2020) gradiva dobite tukaj.

Objavljeno: 22. 5. 2020

Obvestila
20. 05. 2020

RDA vozlišča Slovenije vabi na konferenco Raziskovalni podatki in Evropski oblak odprte znanosti, ki bo v četrtek, 18. junija 2020, potekala preko spleta.

Mednarodno združenje za raziskovalne podatke Research Data Alliance (RDA) s prostovoljnim udejstvovanjem svojih članov iz vsega sveta odpravlja ovire za deljenje raziskovalnih podatkov. Slovensko RDA vozlišče je bilo ustanovljeno kot stična točka med združenjem in slovenskimi deležniki s področja odprte znanosti. Dobro leto po vzpostavitvi vozlišča vas vabimo na konferenco, na kateri bomo povzeli dosedanje dosežke in naslovili vidike kulture deljenja odprtih podatkov v Sloveniji in evropskem raziskovalnem prostoru. Konferenca je namenjena raziskovalcem in vsem, ki se pri svojem delu srečujejo z odprto znanostjo in raziskovalnimi podatki.
 

Glavni poudarki konference bodo:

 • delovanje vozlišča in glavne usmeritve v obdobju vzpostavljanja,
 • projekt priprave politik za odpiranje raziskovalnih podatkov v slovenskem znanstvenem založništvu,
 • primeri dobrih praks ravnanja z raziskovalnimi podatki v slovenskem raziskovalnem prostoru,
 • Evropski oblak odprte znanosti (EOSC) z vidika raziskovalcev,
 • načrti za razvoj in podporo odprte znanosti v Sloveniji,
 • veščine in znanja za raziskovalce in podporne službe v raziskovanju,
 • slovenska skupnost odprte znanosti v prihodnosti.

Konferenca bo potekala preko spleta, za dostop pa se je treba prijaviti. Več informacij o dogodku je dostopnih na povezavi.

Vljudno vabljeni!

Objavljeno: 19. 5. 2020

Obvestila
12. 05. 2020

Im Rahmen der Sprachübungen im 2. Jahr des BA-Studiums haben wir uns in diesem Semester sehr intensiv mit dem Thema deutschsprachiger Hip-Hop (auch Deutschrap genannt) beschäftigt. Als kleines kreatives Projekt haben die KursteilnehmerInnen selbst jeweils eine Strophe für einen deutschen Rap-Song zur aktuellen Corona-Krise verfasst. Herausgekommen sind dabei 12 kurze, sehr gelungene „Rap-Gedichte“.

Anschließend haben sich zwei Studentinnen (speziellen Dank an Katja und Larina!) bereit erklärt, aus allen 12 Strophen zwei zu fabrizieren, sozusagen als verkürzte Best-of-Variante.

Das Ergebnis könnt ihr hier sehen.

Das erste „Gedicht“ ist in Form eines SMS-Dialogs zwischen einer Person namens Karanthema und einer anderen Person gestaltet und thematisiert Corona aus einer eher allgemeinen Perspektive. Im zweiten geht es in erster Linie darum, wie sich das Studentenleben durch die Pandemie verändert hat. Es endet mit einer Corona-Warnung in Form eines gut merkbaren Abzählreims.

Viel Freude und etwas Nachdenklichkeit beim Lesen wünschen

Lars Felgner, Ana Mesar, Ana Piber Rant, Benjamin Žbogar, Janja Pogorelc, Julija Križaj, Karmen Bogataj, Katja Predan, Larina Griessler, Mirjam Orožen, Mirjam Smrdelj, Petra Sešek und Žan Bolko

page0001

 

 

page0002

Obvestila
07. 05. 2020

Dragi študentje, drage študentke,

kot ste bili že obveščeni, bo študijski proces vse do konca potekal na daljavo. S kolegi in kolegicami se maksimalno trudimo, da bi ta proces potekal čim bolj nemoteno, seveda pa je to tako za nas kot za vas precejšen izziv. Zato bi se vam rada na tem mestu v imenu vseh kolegov in kolegic - vsem skupaj in vsakomur posebej - res toplo zahvalila za vso vašo kooperativnost in angažiranost. Če imate kakršnekoli težave, vas seveda vabimo, da se nam - prek svojih predstavnikov ali individualno - oglasite - in potrudili se bomo, da bomo skupaj našli rešitev.

Junija prihaja pred nas nov izziv: izpitno obdobje. Pri veliki večini predmetov so vas predavatelji že obvestili o modifikacijah preverjanja znanja, ponekod pa dogovori še potekajo. Do začetka naslednjega tedna bomo na oddelku naredili tudi preglednico pri vseh predmetih - toliko, da bo tudi za vas lažje. Morebitne težave, ki bodo nastajale, bomo reševali sproti. Če bo prišlo do večjega sproščanja ukrepov, vas bomo tudi s tem seveda seznanili - zato vas že zdaj prosim, da spremljajte obvestila na spletnih straneh. Obenem pa vas seveda vabim, da se nam z vsemi vprašanji, pomisleki in težavami oglasite tudi vi - čim prej jih bomo zaznali, tem prej jih bomo lahko rešili. 

Vse tiste študente, ki ste obiskovali predavanja / vaje / seminarje v PREJŠNJIH LETIH in še niste opravili vseh obveznosti, prosim, da se PRED opravljanjem izpita obvezno oglasite pri izvajalcu predmeta, da vas seznani z vsemi modifikacijami. 

Vse dobro vam želim - in veliko energije v teh majskih in junijskih dneh!

Irena Samide v imenu vseh sodelavk in sodelavcev na oddelku   

 

    

 

 

 

Obvestila
06. 05. 2020

Drage kolegice in dragi kolegi!

Zaradi COVID-19 letos informativni dan Tutorstva žal ne bo potekal v živo, kot je bila to navada v preteklih letih.
A nič za to! Študij teče dalje in tudi prihodnje leto bomo na naši Filozofski fakulteti pričakali novo generacijo bruck in brucev. Ti bodo vstopili v zanje nov svet, poln izzivov in preprek. Prav ti si tista oziroma tisti, ki novi generaciji študentk in študentov lahko pomagaš pri premagovanju ovir ob vstopu v akademsko skupnost. 
Se še spomniš zmede ob pogledu na urnik predavanj, zmede ob pogledu na seznam študijske literature? Ali pa izgubljenega tavanja po prostorih Filozofske fakultete, ne vedoč, kje se skriva predavalnica, ki jo tako zavzeto iščeš? Se je tudi v tvoji glavi pojavilo vprašanje, kaj je razlika med kolokvijem in izpitom? In kaj je že tista vpisna številka, o kateri vsi predavatelji neprestano govorijo?
Če se prihodnje leto odločiš postati tutorka oziroma tutor, boš lahko v pomoč pri odgovarjanju na vsa ta in še mnoga druga vprašanja, ki ti jih bodo zastavljali novi brucke in bruci. Seveda pa postati član tutorske ekipe ne pomeni le neprestanega odgovarjanja na vprašanja mlajših kolegic in kolegov. Če se prihodnje leto odločiš postati del te velike ekipe, boš spoznala oziroma spoznal tudi delovanje celotnega sistema Filozofske fakultete. Odprla se ti bodo vrata v morebitne druge oblike študentskega organiziranja (društva, študentski svet, senat …) in v različne organe fakultete. O vsem tem bomo govorili tudi na delovno-motivacijskem vikendu tutorstva, ki bo v Portorožu med 18. in 20. septembrom 2020.
V imenu Komisije za tutorstvo te zato vabim, da se prijaviš na razpis za nove tutorke in tutorje v študijskem letu 2020/2021. Ta bo odprt od 22. 4. 2020 do 3. 7. 2020. Lahko se priključiš uvajalnemu tutorstvu, tutorstvu za študente s posebnim statusom in tutorstvu za tuje študente.
Do prijave na razpis lahko dostopaš na spodnjih povezavah:
http://e-ucenje.ff.uni-lj.si/mod/questionnaire/view.php?id=113193
http://e-ucenje.ff.uni-lj.si/course/view.php?id=128
V primeru dodatnih vprašanj piši na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Skupaj lahko premagamo številne ovire, če se le odločimo pomagati drug drugemu!

Jaka Klun
Fakultetni koordinator študentskega tutorstva

Obvestila
06. 05. 2020

Od 8. maja 2020 dalje si lahko člani OHK FF pod posebnimi pogoji izposodite literaturo. Postopek naročanja gradiva najdete v Navodilih o izposojni dejavnosti za uporabnike OHK v času covida-19. Do preklica knjižnice OHK FF za obiskovalce še vedno ostajajo ZAPRTE. Gradiva trenutno še ni možno vračatiZamudnin do nadaljnjega ne zaračunavamo

O novostih vas bomo sproti obveščali.

Ostanite zdravi!
Vaše knjižničarke

Obvestila
30. 04. 2020

Oddelčne knjižnice OHK ostajajo zaprte do 10. maja v skladu z rektorjevim sklepom in navodili UL, ki jih najdete tukaj. V kratkem bomo omogočili izposojo knjižničnega gradiva na dom! 

Posodobljeno: 30. 4. 2020

Obvestila
24. 04. 2020

1. Od 24. 4. do 26. 6. 2020 je omogočen testni dostop do Oxford Scholarly Editions Online. Gre za zbirko celotnih besedil klasičnih avtorjev. Vključuje pisatelje, ki so delovali med leti 701 in 1901, ter rimske in grške avtorje: Aristotel, Austen, Bentham, Katul, Dickens, Platon, Virgil, Wordsworth, Aristofan idr. Vsebuje več kot 1.500 knjig - kar ustreza več kot 754.000 tiskanim stranem. Če želite pregledovati samo klasične avtorje in dela, izberite na levi strani začetne strani Focus on classicsSee only classical authors.
Neposredni oddaljeni dostop do Oxford Scholarly Editions Online je omogočen za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK.

2. Encyclopedia of Slavic Languages and Liguistics Online ponuja najbolj celovit pregled in študije slovanskih jezikov. Obravnava vse pomembne vidike slovanskih jezikov indoevropskega izvora do današnjih dni ter njihove interakcije z drugimi jeziki.
Neposredni oddaljeni dostop do Encyclopedia of Slavic Languages and Liguistics Online bo odprt za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK do 31.5. 2020. 

3. Pridobili smo testni dostop do štirih zbirk založnika Bloomsbury:

Oddaljen dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK.
 
4. Zbirka Jacoby založbe Brill predstavlja ključen vir pri raziskovanju antičnega sveta. Založba Brill je na enem mestu na spletu zbrala dvoje povezanih del: obsežno zbirko fragmentov antičnih grških zgodovinskih besedil Fragmente der Griechischen Historiker Felixa Jacobya in Brill’s New Jacoby Online, ki predstavlja popolnoma novo izdajo Fragmente der Griechischen Historiker z novimi komentarji sodobnih strokovnjakov v angleščini ter angleškimi prevodi fragmentov grških besedil. Večina besedil je pripisanih avtorjem, anonimna pa so razvrščena po vsebini.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

5. Religion in Geschichte und Gegenwart 4 Online je spletna različica 4. izdaje enciklopedije verstev sveta Religion in Geschichte und Gegenwart 4 (RGG4) (Mohr Siebeck, 1998-2007). Zaradi obširnosti in verodostojnosti jo uporabljajo strokovnjaki s področij verskih, teoloških in svetopisemskih študij, zato nesporno sodi med ključna referenčna dela za področje religije. Gesla so razvrščena po abecedi. Angleški prevod se imenuje Religion Past and Present.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

6. Religion Past and Present (RPP) Online je spletna različica dopolnjene izdaje angleškega prevoda 4. izdaje enciklopedije verstev sveta Religion in Geschichte und Gegenwart 4 (RGG4). Zaradi obširnosti in verodostojnosti jo uporabljajo strokovnjaki s področij verskih, teoloških in svetopisemskih študij. Vsebuje obsežen nabor vsebin povezanih z religijo, vključno s spoznanji najnovejših raziskav. Gesla so razvrščena po abecedi.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

7. Pridobili smo testni dostop do publikacij založbe Archaeopress, ki pokriva širok spekter tem s področja arheologije. Dostopamo lahko do preko 600 monografij in nekaj naslovov revij. Celoten seznam je dostopen tukaj.
Testno obdobje bo trajalo do 31. julija 2020. Za enostavnejše dostopanje je uporabnikom na voljo vodič (ob odprtju spletne strani, je na voljo izbor vseh dostopnih naslovov, ki so vidni ob kliku na »Continue to browse all digital downloads available through your account.«).
Oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK.

8. Pridobili smo testni dostop do zbirke Brill’s Encyclopaedia of the Neo-Latin World Online. Brillova Enciklopedija novolatinskega sveta je obsežno referenčno delo, ki sledi zgodovini in širokemu kulturnemu vplivu novoveške latinščine, ki izvira iz italijanske renesanse in traja vse do moderne dobe. Vsebuje prispevke uglednih mednarodnih znanstvenikov in raziskuje vse vidike civiliziranega sveta od literature in prava do filozofije in znanosti.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki sočlani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

9. V konzorciju COSEC smo pridobili testni oziroma brezplačni dostop do elektronskega vira Academic Search Ultimate (ponudnik EBSCO). Zbirka ponuja zbirko recenziranih revij s celotnimi besedili, vključno s številnimi revijami, indeksiranimi v glavnih indeksih citatov. Znanstvene revije, poljudne revije, periodične publikacije, poročila, knjige in videoposnetki so namenjene strokovnjakom številnih disciplin – astronomije, antropologije, biomedicine, inženirstva, zdravstvenih ved, zakonodaje, literature, matematike, farmakologije, ženskih študij, zoologije in drugih področij.
Oddaljeni dostop je omogočen od 20. 4. 2020 do 16. 6. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK. Sezname naslovov najdete tukaj: Full Text Subject Title ListMagazines and JournalsOther Sources

10. V konzorciju COSEC smo pridobili testni dostop do 75.000 naslovov elektronskih knjig založnika De Gruyter in partnerskih založnikov. Gre za zbirko knjig, ki so bile objavljene med leti 1650 in 2016 in pokrivajo različna področja humanistike in družboslovja. Do zbirke lahko dostopate preko portala De Gruyter Online. Testni dostop je omogočen od 16. 4. 2020 do 30. 6. 2020. 
Oddaljeni dostop je mogoč za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK. 
Dodatne informacije: https://image.newsletter.degruyter.com/lib/fe4015707564067f741479/m/1/17a600bd-39ed-429f-bb02-ca7e1f4e56ca.pdf

 11. V konzorciju COSEC so pridobili testni dostop do dveh virov založnika SAGE:

 • SAGE Knowledge vsebuje segmente SAGE Books, SAGE Reference, SAGE Navigator, SAGE Video, SAGE Business Cases in CQ Press. Zbirka pokriva različna področja družboslovja in vključuje elektronske knjigepregledna in referenčna dela ter video posnetke. Omogočeno je iskanje po več kot 10.000 enotah gradiva.

 

 • SAGE Research Methods Video vključuje video posnetke na temo raziskovalnega procesa. Na voljo je skoraj 500 posnetkov v skupnem trajanju 125 ur.

 

Digitalne vsebine so namenjene študiju in raziskovanju. Za lažje delo z e-viri so uporabnikom na voljo tudi vodiči. Elektronska vira sta do 7. 7. 2020 dostopna vsem članicam konzorcija SAGE, t.j. naročnikom na zbirko revij SAGE Journals Online (SAGE Premier)Oddaljeni dostop je omogočen študentom, diplomantom, redno ali začasno zaposlenim, pogodbenikom ter upokojenim osebam v naslednjih institucijah: Univerza v Ljubljani (z NUK in CTK), Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Inštitut za narodnostna vprašanja, Onkološki inštitut Ljubljana, Pedagoški inštitut, Urbanistični inštitut, ZRC SAZU in Nova univerza.

12. Centralna tehniška knjižnica (CTK) je pri založbi Elsevier do 5. 6. 2020 pridobila dostop do knjig Freedom collection books 2020 in učbenikov založbe Elsevier, bibliografske baze Embase ter revije zbirke Cell Press Journals. Seznam knjig Freedom Collection Books si lahko ogledate tukaj.
Oddaljeni dostop do navedenih zbirk je na voljo za člane konzorcija Science Direct, med njimi je tudi Filozofska fakulteta UL.

13. Pridobili smo tudi testni dostop do eBook Subscription Harvard Business Publishing CollectionZbirka vsebuje več kot 600 knjig s področja managementa in poslovnih ved.
Oddaljen dostop je omogočen za vse člane knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

14. Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani je pridobila tudi testni dostop do elektronskega vira The MIT Press Direct. Zbirka vsebuje več kot 2.500 knjig iz različnih področij: umetnost, arhitektura, biomedicina, ekonomija, humanistika, informacijska znanost, lingvistika, nevroznanost, družboslovje in filozofija.
Oddaljeni dostop je omogočen za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

15. CTK je za vse člane konzorcija JSTOR pridobila tudi razširjen dostop do vsebin. Uporabniki lahko sedaj dostopajo do vseh arhivskih in tekočih zbirk revij ter do približno 35.000 knjig nekaterih založb.
Oddaljen dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Povezava do razširjenega nabora vsebin: https://www.jstor.org/action/showJournals?browseType=title

Prav tako v konzorciju COSEC in v CTK potekajo pogovori z nekaterimi založniki (De Gruyter, IEEE itd.) za pridobitev dodatnih testnih dostopov. O novih testnih dostopih vas bomo sproti obveščali.

Celoten seznam testnih dostopov in drugih elektronskih virov, ki so brezplačno dostopni v času pandemije, najdete na:

Seznami so identični in se sproti dopolnjujejo, zato vas vljudno vabimo, da jih redno pregledujete.

Podoben seznam, imenovan Vodič po informacijskih virih o koronavirusu SARS-CoV-2 in COVID-19, vodi tudi Centralna medicinska knjižnica Univerze v Ljubljani: https://libguides.mf.uni-lj.si/koronavirus.

Sporočamo vam tudi, da so nekateri e-viri dobavitelja EBSCO, ki jih pridobiva konzorcij COSEC, sedaj dostopni preko oddaljenega dostopa za vse člane knjižnic NUK, CTK in UL (torej ne zgolj za zaposlene in študente UL):

 • EBSCO Academic Search Complete
 • EBSCO Business Source Premier
 • EBSCO Communication & Mass Media Complete (CMMC)
 • EBSCO ERIC (Education Resources Information Center)
 • EBSCO eBook Subscription Academic Collection
 • EBSCO Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)
 • EBSCO MasterFILE Premier
 • EBSCO MEDLINE
 • EBSCO SocIndex with FullText
 • Library Literature & Information Science Full Text
 • MLA International Bibliography
 • RILM Abstracts of Music Literature (1967 to present)
 • RILM Music Encyclopedias

 

Posodobljeno: 8. 5. 2020

Ostanite zdravi!
Vaše knjižničarke

 

Obvestila
23. 04. 2020

Drage študentke, dragi študenti, 

predstavniki in predstavnice posameznih letnikov našega oddelka ter v organih FF so že bili povabljeni na kratko neformalno srečanje, na katerem si bomo izmenjali informacije ter se pogovorili o morebitnih težavah ter načrtih za prihodnja dva meseca - na srečanje pa vabimo tudi vse druge študente vseh letnikov, ki bi želeli kaj povedati, vprašati, sporočiti. Srečanje bo v PETEK, 24. 4. ob 8.30 na ZOOM naslovu: 

https://zoom.us/j/93797641260
Meeting-ID: 937 9764 1260

 

Hvala in se vidimo! 

Petra Kramberger, Tatjana Györkös in Irena Samide

  

 
Obvestila
20. 04. 2020

 

Študentke in študenti Filozofske fakultete smo po elektronski pošti obvestili o nekaterih možnostih za finančno pomoč zaradi razmer, v katerih so se znašli v času epidemije Covid-19, ko je skoraj v celoti usahnilo študentsko delo. Če pisma Študentskega sveta FF niste prejeli, ga lahko preberete tule.

K pomoči najbolj socialno ogroženim študentkam in študentom Filozofske fakultete bo pristopil tudi Študentski svet FF v sodelovanju z vodstvom FF. Tem študentom ponujamo pomoč v obliki financiranja nakupa živil v trgovini Mercator. Posameznemu študentu oz. študentki lahko namenimo 40 €. Vsota ji oz. mu bo dana z vrednostno kartico v trgovini Mercator, ki jo bo prejel na svoj domači naslov.

Ker je število oseb, ki jim lahko namenimo pomoč, omejeno, računamo na vašo odkritost, pravičnost in moralni čut. Pridobljena sredstva so namreč namenjena socialno najbolj ogroženim študentom in odpravljanju najhujših posledic epidemije, zaradi katerih si ne morejo privoščiti osnovnih živil in higienskih pripomočkov.

Če ste med njimi tudi vi, vas prosimo, da nam na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. pošljete prošnjo, v nekaj stavkih opišete svoje trenutne razmere in zakaj bi vam pomoč prišla prav. Ob tem ne zahtevamo uradnih dokazil, prosimo pa vas, da ste v svojem opisu iskreni. Le na ta način bodo do pomoči prišli res tisti, ki to nujno potrebujejo. Prosimo vas, da k prošnji pripišete vaš naslov in vašo vpisno številko, hkrati pa vas na tej povezavi obveščamo tudi o varovanju vaših osebnih podatkov v skladu z določili GDPR.

Študentski svet Filozofske fakultete

Obvestila
16. 04. 2020


Drage kolegice in dragi kolegi!

Zaradi COVID-19 letos informativni dan Tutorstva žal ne bo potekal v živo, kot je bila to navada v preteklih letih.
A nič za to! Študij teče dalje in tudi prihodnje leto bomo na naši Filozofski fakulteti pričakali novo generacijo bruck in brucev. Ti bodo vstopili v zanje nov svet, poln izzivov in preprek. Prav ti si tista oziroma tisti, ki novi generaciji študentk in študentov lahko pomagaš pri premagovanju ovir ob vstopu v akademsko skupnost. 
Se še spomniš zmede ob pogledu na urnik predavanj, zmede ob pogledu na seznam študijske literature? Ali pa izgubljenega tavanja po prostorih Filozofske fakultete, ne vedoč, kje se skriva predavalnica, ki jo tako zavzeto iščeš? Se je tudi v tvoji glavi pojavilo vprašanje, kaj je razlika med kolokvijem in izpitom? In kaj je že tista vpisna številka, o kateri vsi predavatelji neprestano govorijo?
Če se prihodnje leto odločiš postati tutorka oziroma tutor, boš lahko v pomoč pri odgovarjanju na vsa ta in še mnoga druga vprašanja, ki ti jih bodo zastavljali novi brucke in bruci. Seveda pa postati član tutorske ekipe ne pomeni le neprestanega odgovarjanja na vprašanja mlajših kolegic in kolegov. Če se prihodnje leto odločiš postati del te velike ekipe, boš spoznala oziroma spoznal tudi delovanje celotnega sistema Filozofske fakultete. Odprla se ti bodo vrata v morebitne druge oblike študentskega organiziranja (društva, študentski svet, senat …) in v različne organe fakultete. O vsem tem bomo govorili tudi na delovno-motivacijskem vikendu tutorstva, ki bo v Portorožu med 18. in 20. septembrom 2020.
V imenu Komisije za tutorstvo te zato vabim, da se prijaviš na razpis za nove tutorke in tutorje v študijskem letu 2020/2021. Ta bo odprt od 22. 4. 2020 do 3. 7. 2020. Lahko se priključiš uvajalnemu tutorstvu, tutorstvu za študente s posebnim statusom in tutorstvu za tuje študente.
Do prijave na razpis lahko dostopaš na spodnjih povezavah:
http://e-ucenje.ff.uni-lj.si/mod/questionnaire/view.php?id=113193
http://e-ucenje.ff.uni-lj.si/course/view.php?id=128
V primeru dodatnih vprašanj piši na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Skupaj lahko premagamo številne ovire, če se le odločimo pomagati drug drugemu!

Jaka Klun
Fakultetni koordinator študentskega tutorstva

Obvestila
15. 04. 2020

V skladu s sklepom rektorja UL so knjižnice do vključno 30. 4. 2020 ZAPRTE. O spremembah vas bomo sproti obveščali po elektronski pošti (splošna obvestila knjižnice) in z objavami na spletni strani OHK FF. Gradiva si ne bo mogoče izposojati, vračati in rezervirati. Zamudnin v tem času ne bomo zaračunavali, gradivo lahko vrnete, ko bodo knjižnice ponovno odprte. Po elektronski pošti smo vam na voljo.
Hvala za razumevanje.

 

Obvestila
10. 04. 2020

Dragi študentje, drage študentke, 

naša fakulteta je do 30. 4.oziroma do PREKLICA ZAPRTA. To velja za vse referate, knjižnice, pisarne itd. 

Delo kljub zaprtju fakultete poteka na daljavo. Glede predavanj, seminarjev, vaj in govorilnih ur vas obveščajo izvajalci posameznih predmetov po elektronskih poteh. Vsi smo dosegljivi po elektronski pošti. Če imate pri komunikaciji kakršnekoli težave, ki jih ne morete rešiti s profesorjem, se obrnite, prosim, na tajništvo ali vodstvo oddelka. Prav tako nam, prosim, v tajništvo sporočite, če zaradi objektivnih okoliščin (bolezen, nedostopnost interneta, socialne razmere ipd.) ne morete prisostvovati pouku oziroma pravočasno oddajati nalog in zadolžitev. O vseh morebitnih težavah bi namreč bili radi pravočasno obveščeni.  

Želimo vam uspešno, mirno delo, ostanite zdravi in - ostanite doma! 

Tu najdete še nekaj informacij in smernic v zvezi z nekaterimi postopki na referatih (oddaja prošenj, prijava zagovorov ipd.), ki bodo sedaj potekali na prilagojen način:http://www.ff.uni-lj.si/sites/default/files/Dokumenti/Dejavnosti/Novice/obvestilo_o_organizaciji_dela_referatov_ff_27.3.2020.pdf

Obvestila
07. 04. 2020

Elsevier je omogočil 60 dnevni dostop do Freedom collection books in Cell Press Journals, ki sta del zbirke Science Direct. Seznam knjig si lahko ogledate tukaj. Knjige bodo preko oddaljenega dostopa na voljo 60 dni (od 6. 4. 2020 dalje) za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK, ter vse člane NUK.

Obvestila
05. 04. 2020

Govor Angele Merkel ob uvedbi izrednih razmer so prevedli študentje 3. letnika Nemcistike pri izbirnem predmetu Prevajanje v slovenščino, dr. Lars Felgner pa je ob njem napisal retorično analizo. Vabljeni k branju! 

Analiza govora Angele Merkel - dr. Lars Felgner

Prevod govora Angele Merkel v slovenščino - študentje 3. letnika Nemcistike

Dr. Lars Felgner

Fürsorge heißt jetzt Abstand halten  ̶  Merkels allerletzte Warnung

 

Eine rhetorische Analyse der denkwürdigen Fernsehansprache von Bundeskanzlerin Angela Merkel am 18. März 2020

Als Auslandsdeutscher und Rhetoriker verfolge ich nun schon seit 15 Jahren die Reden, die die deutsche Bundeskanzlerin in meiner alten Heimat hält. Allein schon die Tatsache, dass sich Merkel vor knapp einer Woche in einer Fernsehansprache direkt ans Volk wandte, das tut sie sonst nur am Silvesterabend, gleicht einer Sensation und zeigt den Ernst der Corona-Lage. Selbst im Krisenjahr 2015, auf dem Höhepunkt der Flüchtlingsproblematik, hatte sie die Deutschen nicht in einer Rede an die Nation angesprochen, sondern ihre vielkritisierte Politik der offenen Grenzen lieber in Pressekonferenzen oder Talkshows verteidigt. Merkel hat den Schalter also nun endgültig auf absoluten Krisenmodus umgelegt.

Wollte man den Inhalt dieser Rede auf eine knappe Formel bringen, so könnte diese aus Merkels Perspektive lauten: Es ist ernst. Dies ist mein letzter Aufruf an die Bürger Deutschlands. Wenn diese Mahnung nicht fruchtet, wird die Regierung zu härteren Maßnahmen greifen müssen. Doch als studierter Rhetoriker kann ich mich mit so einem verkürzten Fazit natürlich nicht zufriedengeben und werde daher im Anschluss einen genaueren analytischen Blick auf einige Passagen dieser, für Merkels Verhältnisse, ungewöhnlich emotionalen, ja streckenweise sogar pathetischen Rede werfen

 

Merkel schien zu dem Zeitpunkt, als sie diese Rede hielt, noch an die Vernunft der Menschen zu glauben, an die sie durch Aussagen wie die folgende appelliert: „Ich glaube fest daran, dass wir diese Aufgabe bestehen, wenn wirklich alle Bürgerinnen und Bürger sie als IHRE Aufgabe begreifen.“ Alle Menschen in Deutschland müssten nun endlich kapieren: „Im Moment ist nur [sozialer] Abstand Ausdruck von Fürsorge.“ Dieser Appell ans Gewissen scheint leider bei vielen, vor allem jungen Deutschen keine Wirkung gezeigt zu haben. Denn am Wochenende nach Merkels eindringlicher Warnrede tummelten sich noch immer Gruppen von Jugendlichen in den Parks, genossen das warme Frühlingswetter und feierten sogenannte Corona-Partys. Hätte Merkel also noch drastischere Worte wählen müssen?

 

Nein, die Ignoranz und Dummheit einiger Unverbesserlicher lässt sich einfach nicht mit einer Rede bekämpfen. Außerdem kann man Merkels Rede nun wirklich nicht vorwerfen, dass sie schwammig oder missverständlich gewesen wäre. Wenn die sonst so besonnene und rationale Merkel Worte wie die folgenden wählt, muss eigentlich jeder, der noch einen Funken Verstand in seiner Birne hat, begreifen, dass es jetzt ums Ganze, um Leben oder Tod geht: „Es ist ernst. Nehmen Sie es auch ernst. Seit der Deutschen Einheit, nein, seit dem Zweiten Weltkrieg gab es keine Herausforderung an unser Land mehr, bei der es so sehr auf unser gemeinsames solidarisches Handeln ankommt.“ Dass Merkel hier zum rhetorischen Kunstgriff der Correctio greift und damit die Corona-Epidemie mit der schlimmen Zeit nach dem Zweiten Weltkrieg gleichsetzt, ist an Deutlichkeit eigentlich kaum noch zu überbieten. Zumindest wenn man, so wie ich, Merkels bisherige Rhetorik genau analysiert hat und diese Warnung vor dem Hintergrund ihres sonst eher gemäßigten, unaufgeregten Redestils betrachtet. Ich kann mir leibhaftig vorstellen, welche Überwindung es die Kanzlerin gekostet haben muss, diese dramatischen Worte in ihr Redemanuskript zu übernehmen.

Wollte man mit böser Zunge sprechen, könnte man argumentieren, dass Merkel mit diesem dramatischen Weckruf ans Volk ihre bisherige Untätigkeit vergessen machen will und nun den Bürgern den Ball der Verantwortung für den weiteren Verlauf der Epidemie zuspielt. Denn Tatsache ist, dass Deutschland viel zu spät den Ernst der Lage erkannt und zunächst auf die Vernunft und Freiwilligkeit der Menschen gesetzt hat. Während andere europäische Länder wie Italien und Österreich schon längst Ausgangssperren verhängt hatten und die dortigen Regierungschefs vom Krieg gegen Corona sprachen, waren in vielen deutschen Bundesländern noch alle Restaurants und Geschäfte geöffnet und die Bundesregierung vertrat noch immer die Überzeugung, dass man das Virus auch ohne große Einschränkung der Bewegungsfreiheit irgendwie unter Kontrolle bekommen würde.

Doch solch eine berechnende Verschleierungstaktik, die vom eigenen Versagen ablenken soll, will ich Merkel nicht unterstellen. Ich rechne es ihr vielmehr hoch an, dass sie Notstandsgesetze, wie sie schon seit zwei Wochen in Italien gelten, nur als Ultima Ratio der Politik sieht. Es flößt mir Vertrauen in die Standfestigkeit der deutschen Demokratie ein, wenn die Kanzlerin sich angesichts einer solch existentiellen Krise vor die Kameras stellt und erst einmal dem Volk die Entscheidung darüber überlässt, wie es mit der Epidemie umgehen möchte. Sicherlich hat das auch etwas mit ihrer eigenen Biographie als DDR-Bürgerin zu tun, die sie zwischen den Zeilen geschickt in ihre Rede einfließen lässt. Wenn man wie Merkel das Unrecht der DDR-Diktatur am eigenen Leib erfahren hat, ist man vorsichtig damit, den Bürgern mit Freiheitsentzug zu drohen. Nur so lässt sich eine Aussage wie diese erklären: „Für jemanden wie mich, für die Reise- und Bewegungsfreiheit ein schwer erkämpftes Recht waren, sind solche Einschränkungen nur in der absoluten Notwendigkeit zu rechtfertigen.“

Ein Satz, den sich manch ein europäischer Staats- und Regierungschef hinter die Ohren schreiben sollte, der jetzt die Corona-Angst der Menschen ausnutzt, um seine eigene politische Agenda durchs Parlament zu pushen, hart erkämpfte Bürger- und Freiheitsrechte quasi über Nacht abzuschaffen und das Volk in zwei Lager zu spalten (getreu dem Trumpschen Motto: Freund oder Feind, entweder seid ihr für oder gegen mich.). Dieser Politikertyp, zu dem ich auch den ehemaligen Offizier Janez Janša zählen würde, weiß genau, dass sich in solch unsicheren Zeiten viele Menschen nach einem starken, autoritären Führer sehnen. Verängstigte Bürger sind jetzt mehr denn je bereit, die Verantwortung für ihr Schicksal an den Staatslenker abzugeben und wünschen sich, dass er das Steuer nun ganz fest an sich reißt und das Schiff mit harter Hand durch den tosenden Corona-Sturm führt.

Merkel gehört nicht zu diesem Typus. Sie spaltet nicht, sondern spricht in ihrer Rede an vielen Stellen das Wir-Gefühl der Deutschen an. Jetzt ist nicht die Zeit für politische Grabenkämpfe. Jetzt geht es einzig und allein darum „wie wir durch gemeinsames Handeln uns schützen und gegenseitig stärken können“. Merkels Kernbotschaft in diesem Teil der Rede lautet: Nächstenliebe und Solidarität. Sie vergisst auch nicht den vielen Menschen im Land zu danken, die jetzt an vorderster Front für uns alle kämpfen und sogar ihr Leben riskieren. Und dabei beschränkt sie sich nicht allein auf die Ärzte und Pflegekräfte, sondern schließt bewusst auch oft vernachlässigte Berufsgruppen ein: „Und lassen Sie mich auch hier Dank aussprechen an Menschen, denen zu selten gedankt wird. Wer in diesen Tagen an einer Supermarktkasse sitzt oder Regale befüllt, der macht einen der schwersten Jobs, die es zurzeit gibt. Danke, dass Sie da sind für ihre Mitbürger und buchstäblich den Laden am Laufen halten.“ Das sind Worte, die man bisher nur selten aus dem Mund eines deutschen Politikprofis gehört hat. Ich bin wahrlich kein Merkel-Fan, doch hier muss ich vor der Kanzlerin den Hut ziehen.

An solchen und vielen anderen ähnlichen Stellen der Rede, mit denen sie das Gefühl von „Wir sitzen alle im selben Boot und wir schaffen das nur gemeinsam“ heraufbeschwört, zeigt sich, dass sie eben keine Populistin ist, die sich jetzt zu emotionaler Kriegsmetaphorik hinreißen lässt und die Ängste der Menschen instrumentalisiert. Vielmehr präsentiert sie sich als rational denkende Politikerin (ihre naturwissenschaftliche Denkweise als Doktorin der Physik kommt auch in dieser Rede zum Vorschein), die bei der Bewältigung der Corona-Epidemie erst einmal auf Logik und die Vernunft der Menschen setzt. Und auf die Kraft des gesellschaftlichen Zusammenhalts und gemeinsames Handeln. Merkel ist durch und durch Demokratin, auch das wird in ihrer Rede mehr als deutlich: „Wir sind eine Demokratie. Wir leben nicht von Zwang, sondern von geteiltem Wissen und Mitwirkung.“ Die Kanzlerin hat in ihrer langen Amtszeit nicht viele erinnerungs- und zitierwürdige Weisheiten von sich gegeben, doch dies ist eine der seltenen Merkel-Aussagen, die sich jeder Politiker vom Schlage eines Orban oder Trump gerahmt über seinen Schreibtisch hängen sollte.

Merkel findet in ihrer Rede genau die richtige Mischung aus Besonnenheit und warnendem Aufrütteln. Einerseits will sie Panikmache unbedingt vermeiden, andererseits lässt sie jedoch auch keinen Zweifel daran aufkommen, dass sie zur Not auch anders, autoritärer kann, wenn die Bürger ihrem Appell jetzt nicht Folge leisten: „Ich appelliere an Sie: Halten Sie sich an die Regeln, die nun für die nächste Zeit gelten.“ Verdeutlichend fügt sie noch hinzu: „Wir werden als Regierung stets neu prüfen, was sich wieder korrigieren lässt, aber auch: was womöglich noch nötig ist.“

Mittlerweile, eine Woche später, ist dieser letzte Halbsatz leider schon Wirklichkeit geworden. Merkel musste feststellen, dass mehr als nur warnende Worte nötig sind, da viele Deutsche trotz steigender Infektionskurve den Ernst der Lage immer noch nicht anerkennen wollen. Und so wurde am vergangenen Wochenende auch für Deutschland eine umfassende Ausgangssperre beschlossen. Die Dynamik der Corona-Krise schreibt ihre eigenen Gesetze. Die Politik kommt hinter der rasanten Verschlimmerung der Lage kaum noch hinterher, kann nur noch reagieren statt agieren.

Was wird Merkel nächstes Mal verkünden, wenn sie vor die Nation tritt? Wird sie dann noch drastischere Worte wählen? Wird sie neue Einschnitte in die persönliche Freiheit der Bürger bekannt geben?

Im Moment scheint alles möglich. Fest steht nur eins: Sollte die Zahl der Infizierten und Toten weiter so rasant steigen und wir in Deutschland auf italienische Verhältnisse zusteuern, wird sie so eine Rede wie diese nicht noch einmal halten können. Dann muss auch Merkel mit harter Hand zupacken und sich als gute Krisenmanagerin beweisen. Corona ist die größte Bewährungsprobe in ihrer bisherigen Kanzlerschaft, größer als Finanz- und Flüchtlingskrise zusammengenommen. Ob und wie erfolgreich Merkel das deutsche Schiff durch die Untiefen steuert, die in den nächsten Monaten noch vor uns liegen, wird bestimmen, was einmal in den Geschichtsbüchern über die Amtszeit von Frau Merkel zu lesen sein wird.

 

PREVOD: 

Drage sodržavljanke, dragi sodržavljani,

 

koronavirus trenutno dramatično spreminja življenje v naši državi. Naša predstava o tem, kaj pomenijo normalnost, javno življenje, druženje, vse to je postavljeno na preizkušnjo kot še nikoli doslej. Milijoni izmed vas ne morejo na delo, vaši otroci ne morejo v šolo in vrtec, gledališča in kinematografi in trgovine so zaprti in, kar je verjetno najtežje, vsi pogrešamo druženja, ki so bila prej samoumevna. V takih razmerah ima seveda vsakdo od nas veliko vprašanj in veliko skrbi, kako bo šlo naprej.

Na ta nenavaden način se danes obračam na vas, ker vam želim povedati, kakšni nameni nas vodijo – mene kot vašo kanclerko in vse moje kolege v vladi – v tej situaciji, s katero se trenutno soočamo. Takšna je odprta demokracija: da svoje politične odločitve tudi transparentno izrazimo in pojasnimo. Da svoja dejanja čim bolje utemeljimo in jih razumljivo predstavimo. 

Trdno verjamem, da lahko to nalogo uspešno rešimo le tako, če jo bomo vse državljanke in vsi državljani razumeli kot svojo nalogo, kot svojo odgovornost. Zato naj nedvoumno povem:  situacija je resna. Vzemite jo resno. Vse od ponovne združitve Nemčije, ne, vse od druge svetovne vojne naprej, za našo deželo ni bilo takšnega izziva, pri katerem bi bila tako zelo pomembna naša skupna solidarnost.

Rada bi vam povedala, kakšno je trenutno stanje glede epidemije in kako nemška zvezna vlada ter državni organi ukrepajo, da bi v čim večji meri zaščitili vse v naši skupnosti, hkrati pa čim bolj omejili gospodarsko, družbeno in kulturno škodo. Prav tako bi vam rada povedala, zakaj za to potrebujemo vas in kako lahko prav vsak posameznik in vsaka posameznica prispeva k našemu skupnemu cilju. Glede epidemije: pri vseh ocenah in ukrepih se zvezna vlada nenehno posvetuje s strokovnjaki Inštituta Robert Koch in drugimi znanstveniki ter virologi. Po vsem svetu znanstveniki mrzlično raziskujejo, a kljub temu zaenkrat še nimamo učinkovitega zdravila niti cepiva.

Dokler bo tako, obstaja le eno vodilo: širitev virusa je treba upočasniti, okužbe raztegniti čez čim daljše časovno obdobje in si tako pridobiti čas. Čas, ki ga znanstveniki potrebujejo za raziskave in razvoj zdravila ter cepiva. Predvsem pa čas, da bo lahko za tiste, ki zbolijo, čim bolje poskrbljeno.

Nemčija ima odličen zdravstveni sistem, morda enega najboljših na svetu. To nam lahko daje upanje. Ampak tudi naše bolnišnice bi bile v primeru, da bi morale v zelo kratkem času naenkrat sprejeti veliko bolnikov s hujšim potekom okužbe s koronavirusom, močno preobremenjene.

To niso zgolj abstraktne statistične številke, ampak je to oče ali dedek, mama ali babica, partnerica ali partner, to so ljudje. Mi smo skupnost, v kateri šteje vsako življenje in vsak človek. Ob tej priložnosti bi se najprej obrnila na vse zdravnike in zdravnice, na vse, ki delajo v zdravstveni negi ali imajo kakšno drugo funkcijo v naših bolnišnicah in zdravstvu nasploh.

V tem boju nas branite v prvih bojnih vrstah. Prvi vidite obolele in prvi vidite, kako hud je potek nekaterih okužb. In vsak dan znova greste na delo in ste pripravljeni ljudem pomagati. Vse, kar počnete, je izjemno, in zato se vam iz vsega srca zahvaljujem.

Torej: v prvi vrsti gre za to, da virus upočasnimo na njegovi poti po Nemčiji. In pri tem moramo, to je odločilno, vse sile usmeriti zgolj v eno: kako čim bolj omejiti javno življenje. Seveda v razumnih merah: država bo še naprej delovala, še naprej bomo zagotavljali preskrbo z živili, pa tudi gospodarstvo bi želeli ohraniti čim bolj vitalno.

Zato pa moramo omejiti vse, kar bi lahko ljudi ogrozilo, vse, kar bi škodovalo ne le posamezniku, temveč tudi skupnosti. Tveganje, da okužimo drug drugega, moramo zmanjšati na najmanjšo možno mero. Vem, kako dramatične so te omejitve že zdaj: ni več prireditev, sejmov, koncertov, trenutno tudi ni več šole, univerz, vrtcev, ni več igranja na otroških igriščih. Vem, kako hudo posegajo vsa ta zaprtja, glede katerih so se sporazumele država in dežele, v naše življenje, pa tudi v našo demokratično zavest. To so omejitve, kakršnih v Zvezni republiki Nemčiji še ni bilo.

Naj vam iskreno povem: Za nekoga, kot sem jaz, za vse nas, ki smo si tako težko priborili pravico do svobodnega gibanja in potovanj, so tovrstne omejitve lahko upravičene le v absolutno nujnih primerih. V neki demokratični državi jih lahko sprejmemo samo zelo premišljeno in zgolj začasno – toda če hočemo rešiti mnoga življenja, so v tem trenutku nujne. Zato od začetka tega tedna veljajo poostrene mejne kontrole in omejitev vstopa v državo na mejah z nekaterimi našimi najpomembnejšimi sosedami. Za gospodarstvo, tako za velika kot majhna podjetja, za trgovine, restavracije in samozaposlene je že sedaj zelo težko. V naslednjih tednih bo še težje. Zagotavljam vam, da dela zvezna vlada vse, kar je v njeni moči, da bi ublažila gospodarske posledice – predvsem pa, da bi obvarovala delovna mesta. Storili bomo vse, kar je potrebno, da bomo našim podjetnikom in delavcem pomagali prestati to težko preizkušnjo.

In lahko se zanesete na to, da bomo v vsakem trenutku poskrbeli za nemoteno preskrbo z živili, in če se bodo police nekega dne izpraznile, jih bomo ponovno napolnili. Vsem, ki boste hodili po trgovinah, polagam na srce: povsem na mestu je, da imate nekaj zaloge, konec koncev je bilo od nekdaj tako. Toda držite se prave mere. Hrčkasto kopičenje zalog, kot da nikoli več ne bo ničesar, je nesmiselno in navsezadnje povsem nesolidarno.

In naj se na tej točki zahvalim tudi ljudem, ki se jim vse preredko zahvalimo. Tisti, ki v teh dneh v supermarketih sedijo za blagajnami ali polnijo police, opravljajo eno najtežjih del, kar jih trenutno obstaja. Hvala, ker ste tukaj za svoje sodržavljane in dobesedno držite trgovine pokonci.

Zdaj pa k tistemu, kar mi je danes najpomembneje: Vsi vladni ukrepi bodo šli v nič, če ne bomo uporabili najučinkovitejšega sredstva za preprečevanje prehitrega širjenja virusa: in to smo mi sami. Ker lahko virus prizadene vsakega od nas, mora zdaj prav vsak vsakemu pomagati.

Najprej pa moramo to, kar se danes dogaja, vzeti resno. Zdaj ni čas za paniko, vendar pa niti za trenutek ne smemo pomisliti na to, da se nam to ne more zgoditi. Nihče ni nedotakljiv. Vsak od nas šteje, potreben je trud vsakega izmed nas.

Epidemija nam je pokazala predvsem nekaj: kako ranljivi smo vsi, kako odvisni smo od obzirnega vedenja drugih, obenem pa tudi to, kako se lahko medsebojno zaščitimo in okrepimo.

Uspeh je odvisen od vsakogar izmed nas. Virusa nam nikakor ni treba le pasivno opazovati, temveč lahko proti njemu ukrepamo: iz obzirnosti do drugih moramo upoštevati razdaljo. Nasveti virologov so povsem jasni: nič več rokovanj, dosledno in pogosto umivanje rok, najmanj meter in pol razdalje do drugega in stroga omejitev kontaktov s starejšimi, saj so ravno ti še posebej ogroženi.

Vem, kako težko je uresničiti takšne zahteve. Ravno v času stiske si še posebej želimo biti skupaj s svojimi najdražjimi. Vedno je veljalo, da si pozornost izkazujemo z bližino ali dotikom. Toda v tem trenutku moramo postopati ravno obratno. In tega se moramo zavedati prav vsi: V tem trenutku izražamo svojo naklonjenost prav z razdaljo.

Dobronameren obisk, nepotrebno potovanje – vse to lahko povzroči okužbo in temu se moramo zdaj res odpovedati. Obstaja dober razlog, zakaj strokovnjaki trdijo, da se naj stari starši in vnuki v trenutnih razmerah izognejo fizičnemu kontaktu.

Kdor se izogiba nepotrebnim srečanjem, pomaga vsem, ki se morajo v bolnišnicah vsakodnevno spopadati z vedno več primeri okužbe. Tako rešujemo življenja. To bo za nekatere zelo težko, in tudi tu bomo morali poskrbeti za to, da ne bo nihče ostal sam, da bomo kot družba poskrbeli za tiste, ki potrebujejo tolažbo in zaupanje. Kot družina in družba bomo našli drugačne oblike, da si bomo stali ob strani.

Že sedaj obstaja veliko kreativnih oblik, ki kljubujejo virusu in njegovim družbenim posledicam. Že sedaj nekateri vnuki pošiljajo svojim starim staršem podcaste, da se ti ne bi počutili osamljene.

Vsi moramo poiskati nove načine za izkazovanje naklonjenosti in prijateljstva, najsi bo to  prek Skypa, telefonov, elektronske pošte, mogoče spet s pisanjem pisem. Pošta še vedno deluje. Slišala sem za čudovite zgodbe o sosedski pomoči starejšim, ki sami ne morejo po nakupih. Prepričana sem, da smo zmožni narediti še veliko več in kot skupnost bomo pokazali, da ne bomo pustili drug drugega na cedilu.

Pozivam vas, da se držite pravil, ki veljajo v tem času. V vladi bomo nenehno preverjali, katera od njih bi lahko sčasoma omilili, obenem pa tudi, kje bi bilo morda potrebno še dodatno ukrepati.

Situacija se spreminja iz dneva v dan, zato bomo nenehno budni, da bomo lahko po potrebi spremenili smer ali se drugače odzvali. Tudi to vam bomo pojasnili. Zato vas naprošam: ne verjemite nobenim govoricam, ampak le uradnim sporočilom, ki jih vedno tudi prevajamo v različne jezike.

Živimo v demokraciji. Ne vodi nas prisila, temveč naše skupno znanje in sodelovanje. Pred nami je zgodovinska naloga, ki jo lahko rešimo le s skupnimi močmi. 

To krizo bomo premagali, v to sem popolnoma prepričana. Toda kolikšne bodo žrtve? Koliko ljubljenih oseb bomo izgubili? V veliki meri je to v rokah  nas samih. Odzovemo se lahko zdaj, odločno, vsi skupaj. Sprejmemo lahko aktualne omejitve in drug drugemu stojimo ob strani.

Stanje je resno – in povsem odprto.

To pomeni: Ne vse, vendarle pa zelo veliko bo odvisno od tega, v kolikšni meri bo vsak izmed nas discipliniran in v kolikšni meri bo upošteval ter udejanjal pravila.

Pokazati moramo, pa čeprav nismo česa takega še nikoli doživeli, da znamo ravnati srčno in razumno, kajti le tako bomo rešili življenja. Zato pa je, brez izjeme, odgovoren prav vsak posameznik – in s tem mi vsi.

Pazite dobro nase in na svoje najdražje. Hvala vam.

 

Prevedli študentje 3. letnika Nemcistike: Rosvita Ahčin, Neža Cevc, Eva Cvelbar, Meta Česnik, Sara Durić, Lara Fišer, Jošt Joshinaka Gerl, Rok Jeram, Hana Kastelic, Elizabeta Keršič, Jana Kofol, Maida Kovačević, Haris Ljubijankić, Rasmira Marjetić, Zala Podkrižnik, Aleksandra Rošer, Klara Šebenik, Bine Teran, Lea Turšič, Sara Zaccagna, Zala Zgaga, Valentina Žabkar, Petra Žohar pri izbirnem predmetu Prevajanje v slovenščino (mentorica Irena Samide). 

Obvestila
01. 04. 2020

Izr.prof.dr.Darko Čuden sporoča svojim študentom, da ga v zvezi s študijskimi zadevami lahko kontaktirajo na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Obvestila
31. 03. 2020

 

V skladu z današnji sklepom rektorja UL so knjižnice do vključno 13. 4. 2020 ZAPRTE.

O spremembah vas bomo sproti obveščali po elektronski pošti (splošna obvestila knjižnice) in z objavami na spletni strani OHK FF. Gradiva si ne bo mogoče izposojati, vračati in rezervirati.

Zamudnin v tem času ne bomo zaračunavali, gradivo lahko vrnete, ko bodo knjižnice ponovno odprte.

Po elektronski pošti smo vam na voljo.

Hvala za razumevanje.

Več informacij na http://www.ff.uni-lj.si/OHK/OHK

Obvestila
18. 03. 2020

Cambridge University Press je odprl oddaljeni dostop do 2000 elektronskih knjig in učbenikov, dostopnih na spletni strani Cambridge Core. Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020. V levem meniju spodaj pod Collections izbirate elektronske knjige tudi po posameznih zbirkah ali pa jih pregledujete ločeno, Cambridge TextbooksCambridge CompanionsCambridge HistoriesCambridge Elements.

Ostanite zdravi!
Vaše knjižničarke

Obvestila
07. 03. 2020

PRIREDITEV JE zaradi ukrepov v zvezi z virusom Covid-19 ODPOVEDANA. 

 

VABLJENI! -- 70 let je minilo od smrti Alme Karlin (1889–1950), unikatne pisateljice, neustrašne popotnice in nekonvencionalne ženske. Ob tej priložnosti je na Univerzi v Mariboru izšla znanstvena monografija Sprache und Stil im Werk von Alma M. Karlin, v kateri avtorice in avtorice prevprašujejo njen specifični pripovedni stil, preučujejo konstrukcijo ženskih spolnih vlog v literarnih besedilih, vlogo frazemov in njihovih učinkov ali pa se ukvarjajo s širšimi vprašanji stila, alteritete, ekzotizma in literarnih prvin. Z urednikoma zbornika, prof. dr. Vido Jesenšek (Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru), dr. Horstom Ehrhardtom (Univerza v Erfurtu) in avtorji zbornika se bo pogovarjala izr. prof. dr. Irena Samide (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani).

 

ALMA pasica

Obvestila
26. 02. 2020

VABLJENI 27. 2. ob 16. uri v predavalnico 302 na prav poseben literarno-umetniški performans, ki ga ob 250. letnici rojstva Friedricha Hölderlina in 220. letnici rojstva Franceta Prešerna organizira Oddelek za germanistiko skupaj z Veleposlaništvom Zvezne republike Nemčije v Ljubljani, Veleposlaništvom republike Slovenije v Berlinu ter Slovenskim kulturnim centrom Berlin. Na literarnem popoldnevu bodo nastopili dramski igralci Milena Zupančič, Aleš Valič, Silvina Buchbauer in Urs Remond ter pianist Boris Bergmann.

Enak dogodek se bo odvil tudi dan že danes, 26. 2. ob 17. uri v Drama Kavarni - vabljeni seveda na oboje!

Obvestila
26. 02. 2020

Na našem oddelku gostuje danes in jutri prof. dr. Aneta Stojić z Univerze na Reki, ki bo imela dve predavanji: danes, 26. 2. od 14.40 do 16.10 v predavalnici 302 »Kollokationen – Mehrwortverbindungen zwischen Wort und Text«, jutri, 27. 2. pa ob 9.40 v 302 predavanje na temo »Deutsch-kroatische Sprachkontakte: Historische Entwicklungen und aktuelle Perspektiven auf lexikalischer Ebene.« Vabljeni! 

Obvestila
22. 02. 2020

Drage študentke, dragi študenti,

naslednje govorile ure bom imela v četrtek, 27. februarja 2020, ob 18.50. V petek, 28. februarja 2020, GU zaradi druge službene obveznosti odpadejo.

Prijazen pozdrav, Petra Kramberger

Obvestila
20. 02. 2020

GERMANISTIK TOURS

 vabi na strokovno ekskurzijo na Dunaj

od 16. do 18. aprila 2020

Kratek opis:

Ekskurzija vključuje literarno-kulturno, umetnostnozgodovinsko, gledališko ter arhitekturno spoznavanje Dunaja, oglede razstav, tematske oglede in ogled gledališke predstave.

Prijave zbiramo v TAJNIŠTVU GERMANISTIKE (3. nadstropje, soba 301) do 2. 3. 2020. Ob prijavi je potrebno plačati 50.- kotizacije (s čimer si že zagotovite prenočišče). Število mest je omejeno! Če že veste, da bi šli, pa ta trenutek še nimate denarja, vas prosimo, da se vsekakor čim prej prijavite in si tako pravočasno zagotovite mestoJ   

 Cena: ca. 130.- (natančna cena bo znana do odhoda, saj je odvisna od finančne podpore) in vključuje:

 • vožnjo s turističnim avtobusom,
 • dve nočitvi v 4-posteljnih sobah s samopostrežnim zajtrkom (Wombats Hostel The Lounge – Mariahilferstrasse: https://www.wombats-hostels.com/de/vienna/the-lounge/hostelpictures/
 • oglede različnih razstav (Kirche am Steinhof, Oberes Belvedere (Klimt), Sammlung Leopold (Schiele) in še kaj,
 • vstopnico za gledališko predstavo,
 • lokalni prevoz po Dunaju,
 • vodstvo po Dunaju, organizacijo potovanja & kakšno presenečenje.
 • Pri prijavi vplačate 50.- evrov, ostalo pred odhodom.  

Okvirni program (ki se lahko do odhoda še nekoliko spremeni)

Četrtek, 19. april: Odhod ob 7.00 s parkirišča pri Dolgem mostu ali Tivoliju; vožnja do Dunaja, ogled cerkve sv. Leopolda  (Kirche am Steinhof), ki predstavlja enega najlepših primerkov arhitekture Otta Wagnerja. Nastanitev v hostlu, vožnja v središče mesta, vodeni ogled starega mestnega jedra, najstarejšega dela, judovske četrti, literarno-arhitekturni sprehod na temo dunajske moderne (kavarna Griensteidl, Cafe Central; Adolf-Loos-Haus na Michaelerplatz itd.), dunajske zgodbe na prelomu stoletja; zvečer ogled gledališke predstave.

Petek, 20. april: dopoldne ogled Zgornjega Belvedera (Klimt, Kokoschka), nato panoramski umetnostnozgodovinski ogled Dunaja (z avtobusom): secesija, baročni Dunaj (Karlskirche), neoklasiciziem (Ringstraße): opera, parlament, Burgtheater, univerza; nato Urania in Hundertwasserhaus; ogled Univerze in arkadnega dvorišča; & sprehod po secesijskem Dunaju. Pozno popoldne vožnja v Prater & diskusija o umetnostno-zgodovinskih utrinkih dneva in sledeh Dunaja v literarnih besedilih. Fakultativno: skupna večerja.

Sobota,  21. april: Ogled razstave Egona Schieleja in dunajske secesije v Sammlung Leopold (Museumsquartier), nato prosto za individualne oglede (»Hofmobiliendepot – Franz Joseph & Möbel um 1900; Schönbrunn; Albertina; Kunsthistorisches Museum; Sigmund-Freud-Museum itd.)

Okoli 17.30 ure povratek proti domu, predviden povratek v Ljubljano okoli 23.00.

Organizacija potovanja in podrobnejše informacije: Saša Kralj, Oddelek za germanistiko (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.); Irena Samide, Oddelek za germanistiko (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)

 

ODDELEK ZA GERMANISTIKO
Z NEDERLANDISTIKO IN SKANDINAVISTIKO

Naslov:
Aškerčeva 2
SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon: +386 (0)1 241 1331
Faks: +386 (0)1 4259 337

Uradne ure:
pon.-pet. 11.00-13.00

Predstojnica oddelka:

izr. prof. dr. Irena Samide

Namestnica predstojnice:

doc. dr. Petra Kramberger

Tajništvo:

Tatjana Györkös

Urednica spletnih strani: 

doc. dr. Andreja Retelj

© 2015 Univerza v Ljubljani - Filozofska fakulteta / Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko

Izdelava spletnih strani: Kreatik.si